İşitme Cihazı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İşitme Cihazı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
İşitme cihazlarının hepsinin ortak amacı sesi yükseltmektir. Fakat çevremizde sadece insan sesi yok. Farklı şiddetlerde farklı frekanslarda karmaşık bir çok ses sinyali ile yaşamımızı sürdürmekteyiz. Dijital işitme cihazları bu farklı sinyallerin farkına varabilmeniz ve sizi rahatsız etmeden konuşmayı daha anlaşılır hale getirebilmek için farklı yazılım ve programlar kullanmaktadırlar.
Çevremizde oluşan ses sinyallerini 4 ayrı katogoride sınıflandırabiliriz.
Konuşma
Konuşmanın daha iyi anlaşılması için, işitme cihazlarında farklı algoritmalar kullanılmaktadır. Özellikle sesin işlemlenme süresi ve hızı kelimenin ayırt etmesinde roller oynamaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki bir işitme cihazının en iyi ayırt etme oranı size yapılan odyo gramdaki ayırtetme skorlarından (SD) daha yüksek olamaz. (NOT: Cihaz kullanan kişilerde duyu hücrelerin aktifliğine göre %10 artış zamanla kazanılabilme olasılığı bulunabilmektedir.) Geniş bilgi için ofissimiz ile irtibata geçiniz.
Gürültü:
Bir işitme cihazı kullanırken bizi en rahatsız eden çevre gürültülerinin çokluğu ve gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamanın zorlaşmasıdır. İşitme cihazlarının arasındaki en büyük fark da buradan kaynaklanmaktadır. İşitme cihazı gürültüyü ne kadar çok bastırıp konuşmayı ne kadar çok anlaşılır kılıyorsa o kadar kıymetlidir. İşitme cihazlarında gürültüyü baskılamak için Gürültü Azaltma (Noise Reduction) ve Çift mikrofon teknolojileri kullanılmaktadır.
Farklı Tiplerde gürültü baskılama ve çift mikrofon yazılımları vardır. Araştırın..
Gürültü İçinde Konuşma:
Gürültü içinde konuşmayı anlamanın en iyi yolu işitme cihazınızda çift mikrofon teknolojisi (Directional Microphone) bulunmasıdır. 2 adet aynı tip (omni-directional) mikrofonun kullanılarak yönlülük belirleme yöntemi ile çalışmakta olan düzenek, farklı özelliklerde bulunmaktadır. Size uygun özelliklerdeki çift mikrofon teknolojileri hakkında daha detaylı bilgi için ofisimiz ile irtibata geçin.
Çift taraflı işitme cihazı kullanarak, dörtlü mikrofon teknolojileri oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu yeni uygulama ile araba ve otobüs gibi ortamlarda dahi çevredeki seslerin özelliği taranarak konuşmaların anlaşılması 4 mikrofondan gelen ses sinyallerinin üzerine kurulmuştur.
Müzik
İşitme cihazı kullanırken farklı biçimdeki ses karakterlerini rahat anlamakta zorlanabilirsiniz. Klasik müzikten yükselen bir flüt sesi ile piyano sesi ve keman sesleri farklılıklar içermektedir. İşitme cihazı üreticileri özelikle müzik programı üretmişlerdir. Konuşmayı ayırt etmek için özelikle 1000 ile 4000 Hz arası daha önem arz etmekteyken müzik için alçak frekanslar daha önemli olmaktadır.
İşitme cihazı ihtiyacınızı iyi belirlemek, ona göre yazılımları tercih etmek önemlidir. Kullanmayacağınız özellikler için ne boş yere para verin ne de sorunlarınıza çare olmayan bir cihazı alın. Tabi özellikli ve kaliteli bir cihaz almak sorunlarınızı çözmeyebilir. Sonuçta yapılacak ayarlardan tutunda kullanılacak işitme cihazı tipi ve kulak kalıbı tercihi en önemli parametredir.
Uygun İşitme Cihazı nasıl belirlenir?
Biz işitme cihazı önerirken 3 parametre den yola çıkarız.
1.Odyolojik Endikasyon
Hastanın işitme kaybı derecesi, tipi, frekanslar arasındaki farklar, konuşmayı ayrıt etme skorları, Rahatsızlık seviyesi ve rahatlık seviyesinin değerlendirilmesi, kulak zarının durumu kulakta oluşan kir ve akıntıların fazlalığı, ameliyat olup olmadığı v.b bir çok sorunun değerlendirilip kullanılacak cihaz modelleri belirlenir.
2. Sosyal Endikasyon
Kişinin yaşam biçiminin değerlendirildiği bölümde günlük faaliyetlerini nasıl sürdürdüğü değerlendirilir. Emekli mi ? Çalışıyor mu? Öğrenci mi? Gürültülü ortamlarda bulunuyor mu? Grup içerisinde konuşmalara katılıyor mu? Televizyon izliyor mu? v.b soruların değerlendirildiği bölümde işitme cihazındaki yazılım ve program türlerine karar verilir.
3. Ekonomik Durum
Tüm bu parametreler ne yazık ki ekonomik durulmada ilgilidir. Ne yazık ki işitme cihazları gerçekten pahalı aletlerdir. Ortalama bir işitme cihazının fiyat aralığı 500 TL sı ile 5000 TL arasında değişmektedir. Unutulmamalıdır ki bu fiyat aralığında bütün işitme derecelerine işitme kaybı vardır. Örneğin 1000 TL sına siz kanal içi veya kulak arkası, hafif dereceli veya çok ileri dereceli cihazlardan herhangi birini alabilirsiniz.
İşitme Cihazı Ayarları ve Adaptasyonu
İşitme cihazı ayarları günümüzde artık tamamıyla dijital işitme cihazları bulunmaktadır. Dijital işitme cihazları kişiye ait işitme eşiklerinin bilgisayara girilerek işitme cihazına ait program ile bilgisayardan bir kablo yardımıyla işitme cihazının işlemcisine aktarılarak yapılır. Bu işlemler ortalama bir kulak boşluğunun hacmine göre yapılır. Daha doğru bir ayar için işitme cihazı kullanılacak kişinin kulak hacmiyle ortalama bir hacim değeri olan 2cc değerinin arasındaki farkın bulunarak cihaz ayarlarına eklenmesi önem arz etmektedir. RECD (Real Ear Coupler Farkı). Kulak kalıbı ile uygulanan kazanç arasındaki bu farklılıkların değerlendirilerek oluşturulan bir hedef eğrinin uygulanmasıyla işitme cihazı size uygun hale getirilmektedir.İnsertion Gain REUR+REAR değerleri..
Bir diğer hususta ne kadar zamandır işitme kaybına sahip olduğunuz ve işitme kaybınızın fazla olduğu frekansların varlığı size uygun kazancın sağlanmasında önem oluşturmaktadır.
Merkezimizde duruma göre 2 farklı parametre uygulanmaktadır.
1. 6 aylık bir periyot ile kazanç uygulama
2. ALEOS Volume Kontrol metodu veya basamak basamak kullanma
Hangi tip işitme cihazı almalıyım?
Kulak içi bir cihaz mı? Yoksa kanal içi bir cihaz mı?
Kulağı kapatmak tercih edilebilecek bir durum değildir. Kulağınızı ne kadar açık tutabilirsek o kadar sesleri doğalaştırabiliriz. Eğer odyolojik açıdan kulağınızı kapatmamız gerekmiyorsa mutlaka en açık uygulamayı tercih edin. Ne yazık ki kanal içi cihazlar çoğunlukla buna olanak vermemektedir.
Bir diğer önemli noktada dijital işitme cihazları dünyasında mutlaka çift mikrofon teknolojisini tercih etmeye çalışın teknolojinin size sunmuş olduğu bu olanaktan faydalanmanızdır. Unutmayın yapılan tüm bilimsel çalışmalarda çift mikrofon teknolojisinin size gürültülü ortamlarda çok daha iyi anlamanızı sağlamaktadır. Günümüzde çok küçük fark edilmesi gerçekten zor olan kulak arkası modeller bulunmaktadır. Özelliklerinin daha fazla bulunmasından dolayı kulak arkası işitme cihazlarını daha çok tavsiye edebilirim. Kulak kalıplarının uygulanmasını bilen bir yerden olmak kaydıyla.
Çift Cihaz Kullanmanın Önemi
Ses dalgaları, sesin kaynağından çıktıkları anda kulak kepçesi tarafından dış kulağa iletilmek üzere toplanırlar. Buradan kulak kanalına ve kulak zarına ulaşırlar. Kulaklarımız mesajı beynimize ileterek yorumlanmasını sağlarlar. Sesleri doğru algılayıp doğru yorumlamak için iyi işiten “iki” kulağımızın olması gereklidir. İşitme kaybı olan insanların yarısından çoğunda iki taraflı İşitme kaybı vardır. Nasıl ki iyi görmek için iki gözümüzü kullanıyorsak ve nasıl ki gözlerimizle ilgili bir problem olduğunda çift camı gözlük kullanıyorsak aynı şekilde çift taraflı İşitme kaybında da çift cihaz kullanılması gerekir. Çift taraflı İşitme cihazı kullanımı, kulak tarafından algılanan ses sinyallerinin niceliğini ve niteliğini arttırır. Ve seslerin geldiği yönü tespit etmemizi sağlamaktadır.
Çift taraflı dinleme, hem normal hem de gürültülü ortamlarda konuşulan sözcükleri ayırt etme yeteneğinizi önemli ölçüde arttırır. Sessiz bir ortamda tek İşitme cihazı yeterli gibi görünebilir ancak gürültülü bir ortamda tek cihaz genelde yeterli olmaz. Çoğu kullanıcı böyle durumlarda cihazın sesini yükseltir, ancak cihazın sesinin yükseltilmesi seslerin daha net duyulmasını değil, sadece daha yüksek gelmesini sağlar. Çift taraflı cihaz kullanımı doğal yapıya daha yakın olduğu için kullanıcının ses kaynağını belirlemesine, yani sesin nereden geldiğini tayin etmesine yardımcı olur.
Çift taraflı dinleme sayesinde gürültülü ortamlar ve grup sohbetleri gibi arka plan seslerin yoğunlukta olduğu durumlarda dahi daha iyi ses kalitesi ve dinleme konforu elde edersiniz. Çift taraflı cihaz kullanımında sesleri daha net işitirsiniz. Çift taraflı cihaz kullanımında sürekli tek kulağa yüklenmek zorunda kalmayacağınız için daha az yorulursunuz. Çift taraflı cihaz kullandığınız zaman denge sağlama konusunda hissedilir bir değişim yaşarsınız.Tek cihaz kullanımında 3 metre uzaktaki sesleri net bir şekilde duyarken çift cihazda bu mesafe 12 metreye kadar çıkabilmektedir.