İşitme Cihazı Seçimi

İşitme Cihazı Seçimi
İşitmeyi tedavi yoluyla düzeltme imkanı kalmadığı zaman kullanılan ve gerekli araç ve yazılımlarla işitme kazancı sağlamayı hedefleyen cihazlara İşitme Cihazı adı verilir. Temel olarak kulak arkası, kanal içi cihazlar, Kemik yolu cihazlar (Gözlük tipi) ve cep tipi işitme cihazları olarak sınıflandırılır.
 
Öncelikli olarak uzman hekimin kulak burun boğaz muayenesinden geçen işitme kayıplı hastaların gerekli odyolojik incelemesi odyolog veya odyometristlertarafından yapılır. Bu süreç sonucunda işitme kaybının varlığı anlaşılarak işitme cihazı kullanılmasına karar verilmiş olan bireyler, işitme cihazı kullanabilirler.
 
İşitme cihazı, kaybın nedeni, tipi, derecesi, kullanıcının yaşı, işi, kulak/ kanal yapısı ve diğer başka etkenler göz önüne alınarak işitme sağlığı uzmanı tarafından size en uygun olanı seçilir ve denenerek karar verilir.
 
İşitme Cihazı nasıl alınır?
 
 
İşitme sorununuz tespit edilmiş ve işitme cihazına ihtiyacınız var ise;
 
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezimize başvurarak farklı marka ve modellerdeki cihazı deneyebilirsiniz. İşitme cihazı satış ve uygulama merkezleri Sağlık Bakanlığınca onaylanmış olmalıdır. Sağlığınız için Sağlık Bakanlığının izni dışındaki yerlerden işitme cihazı satın almayınız. İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde sadece işitme cihazı ve aksesuarları satışı yapılmaktadır. Medikal malzeme satışı yapan yerlerden, hastanelerden veya diğer sağlık kuruluşları röntgen , tomografi v.b yerlerin işitme cihazı satması Sağlık Bakanlığınca yasaklanmıştır. 27073 sayılı . Resmi Gazete Yönetmelik
 
 
 
İşitme Cihazı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
 
 
İşitme cihazlarının hepsinin ortak amacı sesi yükseltmektir. Fakat çevremizde sadece insan sesi yok. Farklı şiddetlerde farklı frekanslarda karmaşık bir çok ses sinyali ile yaşamımızı sürdürmekteyiz. Dijital işitme cihazları bu farklı sinyallerin farkına varabilmeniz ve sizi rahatsız etmeden konuşmayı daha anlaşılır hale getirebilmek için farklı yazılım ve programlar kullanmaktadırlar.
 
Şimdi bu sinyallerin bizim için önemli olanlarına bir göz atalım :
 
Konuşma
 
 
Konuşmanın daha iyi anlaşılması için, işitme cihazlarında farklı algoritmalar kullanılmaktadır. Özellikle sesin işlemlenme süresi ve hızı kelimenin ayırt etmesinde roller oynamaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki bir işitme cihazının en iyi ayırt etme oranı size yapılan odyo gramdaki ayırtetme skorlarından (SD) daha yüksek olamaz. (NOT: Cihaz kullanan kişilerde duyu hücrelerin aktifliğine göre %10 artış zamanla kazanılabilme olasılığı bulunabilmektedir.) Geniş bilgi için ofissimiz ile irtibata geçiniz.
 
Gürültü:
 
 
Bir işitme cihazı kullanırken bizi en rahatsız eden çevre gürültülerinin çokluğu ve gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamanın zorlaşmasıdır. İşitme cihazlarının arasındaki en büyük fark da buradan kaynaklanmaktadır. İşitme cihazı gürültüyü ne kadar çok bastırıp konuşmayı ne kadar çok anlaşılır kılıyorsa o kadar kıymetlidir. İşitme cihazlarında gürültüyü baskılamak için Gürültü Azaltma (Noise Reduction) ve Çift mikrofon teknolojileri kullanılmaktadır.
 
Farklı Tiplerde gürültü baskılama ve çift mikrofon yazılımları vardır. Araştırın..
 
Gürültü İçinde Konuşma :
 
 
Gürültü içinde konuşmayı anlamanın en iyi yolu işitme cihazınızda çift mikrofon teknolojisi (Directional Microphone) bulunmasıdır. 2 adet aynı tip (omni-directional) mikrofonun kullanılarak yönlülük belirleme yöntemi ile çalışmakta olan düzenek, farklı özelliklerde bulunmaktadır. Size uygun özelliklerdeki çift mikrofon teknolojileri hakkında daha detaylı bilgi için ofisimiz ile irtibata geçin.
 
Çift taraflı işitme cihazı kullanarak, dörtlü mikrofon teknolojileri oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu yeni uygulama ile araba ve otobüs gibi ortamlarda dahi çevredeki seslerin özelliği taranarak konuşmaların anlaşılması 4 mikrofondan gelen ses sinyallerinin üzerine kurulmuştur.
 
Müzik
 
 
İşitme cihazı kullanırken farklı biçimdeki ses karakterlerini rahat anlamakta zorlanabilirsiniz. Klasik müzikten yükselen bir flüt sesi ile piyano sesi ve keman sesleri farklılıklar içermektedir. İşitme cihazı üreticileri özelikle müzik programı üretmişlerdir. Konuşmayı ayırt etmek için özelikle 1000 ile 4000 Hz arası daha önem arz etmekteyken müzik için alçak frekanslar daha önemli olmaktadır.
 
İşitme cihazı ihtiyacınızı iyi belirlemek, ona göre yazılımları tercih etmek önemlidir. Kullanmayacağınız özellikler için ne boş yere para verin ne de sorunlarınıza çare olmayan bir cihazı alın. Tabi özellikli ve kaliteli bir cihaz almak sorunlarınızı çözmeyebilir. Sonuçta yapılacak ayarlardan tutunda kullanılacak işitme cihazı tipi ve kulak kalıbı tercihi en önemli parametredir.
 
Uygun İşitme Cihazı nasıl belirlenir .
 
Biz işitme cihazı önerirken 3 parametre den yola çıkarız.
 
1.Odyolojik Endikasyon
 
 
Hastanın işitme kaybı derecesi, tipi, frekanslar arasındaki farklar, konuşmayı ayrıt etme skorları, Rahatsızlık seviyesi ve rahatlık seviyesinin değerlendirilmesi, kulak zarının durumu kulakta oluşan kir ve akıntıların fazlalığı, ameliyat olup olmadığı v.b bir çok sorunun değerlendirilip kullanılacak cihaz modelleri belirlenir.
 
2. Sosyal Endikasyon
 
 
Kişinin yaşam biçiminin değerlendirildiği bölümde günlük faaliyetlerini nasıl sürdürdüğü değerlendirilir. Emekli mi ? Çalışıyor mu? Öğrenci mi? Gürültülü ortamlarda bulunuyor mu? Grup içerisinde konuşmalara katılıyor mu? Televizyon izliyor mu? v.b soruların değerlendirildiği bölümde işitme cihazındaki yazılım ve program türlerine karar verilir.
 
3. Ekonomik Durum
 
 
Tüm bu parametreler ne yazık ki ekonomik durulmada ilgilidir. Ne yazık ki işitme cihazları gerçekten pahalı aletlerdir. Ortalama bir işitme cihazının fiyat aralığı 500 TL sı ile 5000 TL arasında değişmektedir. Unutulmamalıdır ki bu fiyat aralığında bütün işitme derecelerine işitme kaybı vardır. Örneğin 1000 TL sına siz kanal içi veya kulak arkası, hafif dereceli veya çok ileri dereceli cihazlardan herhangi birini alabilirsiniz.
 
İşitme Cihazı Ayarları ve Adaptasyonu
 
 
İşitme cihazı ayarları günümüzde artık tamamıyla dijital işitme cihazları bulunmaktadır. Dijital işitme cihazları kişiye ait işitme eşiklerinin bilgisayara girilerek işitme cihazına ait program ile bilgisayardan bir kablo yardımıyla işitme cihazının işlemcisine aktarılarak yapılır. Bu işlemler ortalama bir kulak boşluğunun hacmine göre yapılır. Daha doğru bir ayar için işitme cihazı kullanılacak kişinin kulak hacmiyle ortalama bir hacim değeri olan 2cc değerinin arasındaki farkın bulunarak cihaz ayarlarına eklenmesi önem arz etmektedir. Bir diğer hususta her kulak kanalının bir rözanansı vardır. Kulak kalıbının boyu bu rözanansı etkilemektedir. Kulak kalıbı ile uygulanan kazanç arasındaki bu farklılıkların değerlendirilerek oluşturulan bir hedef eğrinin uygulanmasıyla işitme cihazı size uygun hale getirilmektedir.
 
Bir diğer hususta ne kadar zamandır işitme kaybına sahip olduğunuz ve işitme kaybınızın fazla olduğu frekansların varlığı size uygun kazancın sağlanmasında önem oluşturmaktadır.
 
Merkezimizde duruma göre 2 farklı parametre uygulanmaktadır.
 
1. 6 aylık bir periyot ile kazanç uygulama
 
2. ALEOS Volume Kontrol metodu veya basamak basamak kullanma
 
İşitme Cihazı Tipleri ve Özellikleri
 
 
Kulak Arkası (BTE) : Günümüzde çok küçük kulak arkası işitme cihazları bulunmaktadır. Hatta kulak içi cihazdan bile zor fark edilebilen kulak arkası işitme cihazları dünya da en çok satılan ve en çok tavsiye edilen modelleridir. Özelikle çift mikrofon teknolojisinin kullanabilmesi, dayanıklı olması, sesleri daha kaliteli iletme olanağının daha fazla bulunması ve özeliklerinin kanal içi modellere göre daha fazla olması tercih edilmesini sağlamaktadır.
 
3 Tip kulak arkası cihaz bulunmaktadır.
 
Hoparlör Kanal içinde (Receiver in Canal-RIC): Hoparlörün kulak içine yerleştiği modellerdir. Hoparlörün kanal içine taşınmasıyla oldukça küçülen kasası sayesinde kolay fark edilememektedir. Özel olarak tasarlanmış bu modeller kulak içi cihazlardan daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Hafif ve orta dereceli işitme kayıplarında . Yüksek frekans işitme kayıplarında geniş ventilasyon isteyen kayıplar için uygundur.
 
İnce Tüp ( Slim Tube) :
Alçak frekans kayıplarının az olduğu, daha çok yüksek frekanslardaki kayıplarda kullanılan işitme cihazı modeli estetik görüntüsü ile özellikle geniş ventilasyon (havalandırma) gereken hastalarda kullanılmaktadır. Hafif dereceli bir işitme kaybınız var ise bu modellerden birini tercih edebilirsiniz.
 
Standard (Kalıp ile) :
Orta, ileri ve çok ileri dereceli hastalar da kullanılabilir. Farklı tiplerde kulak kalıplarının kullanılması sayesinde her türlü kayıba uygun hale gelebilmektedir.
 
Kanal içi ( CIC) :
Duyma zorluğu çekenlere görünmeyen cihaz diye pazarlanan model kulağın içine kişi tarafından çıkarılıp takılan modeldir. En büyük handikapı çift mikrofon kullanılamaması kimiz zaman geniş ventilasyon açılamaması ve bazen de yemek yerken ve konuşurken çıkması gösterilebilir. Program seçeneği çok az modelde mevcuttur. Kalitesiz modellerde ötme sesiyle sürekli karşılaşıl anabilir. Her frekansda 45 dB ile 65 dB kayıbı olan kişiler tercih edebilirler.
 
Kulak içi (ITE- Shell):
Kanal içine göre daha fazla görünen cihaz kimi modellerde çift mikrofon kullanılabildiği için CIC modele göre daha fazla avantaj içermektedir. Program seçeneği kullanılabildiği için farklı ortamlara rahat adapte olunabilir. Kanal içi bir cihaz almak istiyorsanız size tavsiye edebileceğimiz modellerdendir.
 
Kemik Yolu İşitme Cihazı:
Kulağın tamamen açık tutulması gerektiği akıntılı ve kulak zarı perforasyonu olan kişilerce tercih edilebilecek modeldir. Çoğunlukla dış kulak ve orta kulaktan kaynaklanan işitme problemlerinde tedavi edilemiyorsa bu tür cihazlarla duyma sağlanmaktadır. Amaç titreşimleri kemik yolu ile kohlea ya göndererek seslerin cortekse iletilmesi sağlanmaktadır. Gözlük tipine yerleştirilen ve gözlük tipi diye bilinen modellere çocuklar için taç bandı tipleride çok nadir olsa da bulunmaktadır.
 
Cep tipi Modeller :
İlk üretilen işitme cihazlarıdır. Yerlerini artık diğer cihazlara bıraktığı için firmalar tarafından üretilmemektedir. Yinede dileyenler için çok nadir olsa da bulunabilir.Üzerinizde kablolar uzandığı için rahatsız edicidir.