İşitme Kaybı Nedir ?

İşitme Kaybı Nedir ?
Dünyamızda işitme azlığı sorunu olan binlerce insan yaşamakta ve işitme cihazı ile birçoğu, yaşamlarını normal bir şekilde devam ettirmektedir.
 
Bilindiği kadarı ile bugün dünya nüfusunsun %10′nda işitme problemi vardır. En önemli konu, işitme kaybının erken teşhis edilmesi, mümkünse tıbbi tedavi yapılması, gerekli görülürse işitme cihazı kullanılması ve rehabilitasyona başlanmasıdır.
 
Burada erken teşhisin önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.
 
İşitme kaybınızın başladığı ilk dönemde nasıl olsa duyuyorum diye birçok insan işitme cihazı kullanmak istememektedir. Oysa çevredeki sesleri anlamakta zorlanan bu tür kayıplar da erkenden işitme cihazı kullanmak özelliklle kelimeleri ayırt etmede kolaylık sunmaktadır.
 
İşitme kayıplı bir çok kişi idare ederim diyerek işitme cihazı kullanmayı ertelemekte nasıl olsa duyuyorum diyerek önemsememektedir.
 
Oysa işitme azlığı, kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkilemekte, strese,hatta yalnızlığa itebilmektedir.İşitme azlığının yol açtığı zorluklar nedeniyle ev toplantılarına katılmamak,misafir ziyaretlerine gitmemek,birisi geldiği zaman yorgun gibi davranıp kendi başına odaya çekilmek,zaman zaman ortaya çıkan davranışlardır.Bu davranış biçiminin nedeni ya çevredeki  konuşmalar anlaşılamadığı veya sık sık tekrarlatıldığı için sıkılma veya mahcup olma hissi yada işitme azlığını çevreye hissettirmeme isteğidir.Bazen işitme sıkıntısını fark ettirmeme isteği çok gerekli olduğu halde işitme cihazını takmama şeklinde ortaya çıkabilmektedir.
 
İşitme kaybının yarattığı sıkıntılardan en az etkiyle kurtulabilmek için öncelikle işitme kaybının erken belirtilerini iyi gözlemlememiz gerekir.
 
Eğer aşağıdaki işitme kaybı belirtilerinden birkaç tanesine evet diyorsanız. Lütfen en kısa zamanda bize ulaşın ve ücretsiz işitme testimizden faydalanarak işitmenizi kontrol ettirin.
 
Karşınızdaki kişiler mırıldanarak konuşuyor ya da her zamankinden daha kısık sesle konuşuyormuş gibi geliyor.
Karşınızdaki kişiler mırıldanarak konuşuyor ya da her zamankinden daha kısık sesle konuşuyormuş gibi geliyor.
Televizyon ya da radyonun sesini çok açtığınız için etrafınızdakilerden şikayet alıyorsunuz.
Karşınızdakinin konuşmalarını duyuyor ama kelimeleri anlamakta zorluk çekiyorsunuz.
Biriyle konuşurken, size söylediklerini sık sık tekrarlamasını istiyorsunuz.
Kapı yada telefon zilini her zaman çok net duyamıyorsunuz.
Ailenizdeki veya etrafınızdaki kişiler işitmenizde bir problem olduğunu söylüyor.
Bir iş toplantısında konuşmacının söylediklerini anlamakta zorluk çekiyorsunuz.
Özellikle çocukların ve bayanların söylediklerini anlamakta zorluk çekiyorsunuz.
Kulaklarınızda bir çınlama ya da vızıldama duyuyorsunuz.
Gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamakta zorluk çekiyorsunuz.
Çocuklar da İşitme Kaybı ve Yeni Doğan Taraması
 
Çoğumuz işitme kaybının ilk belirtilerini fark edemeyebiliriz çünkü işitme kaybı yavaş yavaş oluşan bir sorun olduğundan bu duruma adapte olur ve alışırız. Durumun ciddiyetini fark ettiğimizde ise çoktan bazı sesleri duymayı unutmuş hatta birçok konuşmayı anlayamaz duruma gelmiş olabiliriz.
Çocuklar:
Seslenildiğinde dönüp bakıyor mu?
Yüksek gürültü olduğunda herhangi bir refleks (el, kol hareketleri gibi) vermiyor
Elektrik süpürgesini çalıştırdığım halde uykusundan uyanmıyor!
Canı isteyince bakıyor, istemeyince ne kadar yüksek sesle konuşsam da  bakmıyor
Şimdi üç yaşında; ama konuştuklarını sadece ben anlayabiliyorum!
Çok ilgisiz
Kapı vurulunca koşuyor; ama telefonu duymuyor!
Radyo,Televizyonu, kulağını hoparlöre dayayıp dinliyor!
Yukarıdaki sorunların en az üç tanesine olumsuz yanıt veriyorsanız. Bir Üniversite veya Araştırma Hastanesi ile irtibata geçiniz. Ve sıkıntılarınızı anlatınız..
 
Çocuğunuza saf ses  odyometrisi, serbest saha odyometrisi, OAE, ABR-BERA(İşitsel Beyinsapı cevabı testlerinden biri veya birkaçı yapılabilir.
 
UYARI: Çocuğunuza işitme cihazı verilecekse sadece ABR sonucuna göre işitme cihazı verilmesi doğru bir uygulama değildir. Zaman zaman yapılan bu yanlışa sakın düşmeyin! Mutlaka Davranış odyometrisi ile işitme eşiklerinin belirlenmiş olması gerekir.
 
Yenidoğan İşitme Taraması
Ülkemizde yeni doğan bebeklerin  yaklaşık %0,3’ü   işitme kayıplıdır. Bugün yeni doğan tarama programları sayesinde bir çok bebeğin işitme kaybı erken teşhis edilebilmekte ve erken müdahale edilebilmektedir. Çevrenizde de yeni doğan bebeklerin işitme taraması yapılığından emin olun. İşitme Tarama Programından geçmemiş bebeklerin işitme testi için Üniversite Hastaneleri veya Eğitim Araştırma Hastanelerini ziyaret etmesini teşvik edin.  İşitme kaybı az olan çocuklar işitme cihazından daha fazla yararlandıkları halde, geç tanı nedeni ile önemli bir imkândan mahrum kalmaktadırlar. Unutmayın işitme kayıbı ne kadar olursa olsun, işitebilmesi için mutlaka bir çözüm vardır.
 
Yeni doğan bir çocuğun, doğumdan 48 saat sonra işitme testi yapılabilmektedir. Çocuğunu doğar doğmaz değil de 48 saat sonra yapılan test daha iyi sonuç vermektedir.
 
İşitme Kayıpları
 
İletim Tip İşitme Kaybı: Dış ve orta kulak problemleri nedeniyle ortaya çıkan işitme kaybı türüdür. Sesin iç kulağa iletiminde fonksiyonel bozukluk söz konusudur.(Kulak zarı delinmesi, kireçlenme, orta kulak iltihabı….vs)
Sensörinöral Tip İşitme Kaybı: İç kulak ve daha üst işitme merkezlerinden kaynaklı ortaya çıkan işitme kaybı türüdür. İletim tip kayıptan farklı olarak işitme ile birlikte konuşmanın anlaşılırlığı da azalır.
Mikst Tip İşitme Kaybı: Hem sesin iç kulağa iletiminden hem de iç kulaktan kaynaklı işitme kaybı türüdür.
İşitme Kaybı Dereceleri;
 
İşitme eşikleri, sesten yalıtılmış bir ortamda odyometre kullanılarak saptanır. Odyometreden gönderilen saf sesler özel bir kulaklık ile kişiye aktarılır. Pes seslerden tiz seslere doğru; 250, 500, 1000,2000,4000,6000 ve 8000 Hz frekans bandlarında kişinin işitme eşikleri belirlenir. 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarının aritmetik ortalaması alınarak oluşturulan ortalama değer;
 
0-25 dB arasında ise Normal işitme.
 
25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmeyebilir. Konuşmayı ayırt etme skorlarının durumu  kalabalık ortamlarda bulunma sıklığı veya yaşanan çeşitli sıkıntılara göre işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. Çocuklarda lisan gelişimi için mutlaka kullanmaya başlanmalıdır.
 
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
 
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır.
 
70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz. Birebir konuşmalarda bile anlama sorunu yaşanır. Çocuk hastalarda konuşma ve lisan gelişimi olmaz. İşitme cihazı olmadan iletişim kurmak imkansızdır.
 
90 dB ve üzeri  ise Çok İleri Derecede İşitme Kaybı söz konusudur. Konuşma sesleri duyulamaz, titreşimleri algılayabilir.İşitme cihazı olmadan iletişim kurmak imkansızıdır.Çocuk hastalarda konuşma ve lisan gelişimi olmaz, koklear implant ameliyatı adayıdır.